Museumstoomtram op stoom om bijenoases in te zaaien

Op 20 april worden 2 bijenoases langs het spoor van de tram gezaaid:
10.45 uur inzaaien bij station Medemblik
12.30 uur inzaaien bij station Wognum

Kinderen van groep 7 en 8 van basisschool De Piramide, wethouder Harry Nederpelt uit Medemblik en wethouder Samir Bashara uit Hoorn zaaien op vrijdag 20 april bijenbloemen langs het spoor van de Museumstoomtram in Wognum en Medemblik. Dit is een vervolg op de aanleg van een bloeiend lint van bijenoases langs het spoor. Vorig jaar september startte dit met de aanleg van de eerste bijenoase in Hoorn. Voor de gelegenheid wordt de stoomtram omgedoopt tot bijenexpress.

Wethouder Bashara: ´Met de bijenbermen willen we de bijenstand verbeteren. Bijen in Nederland bestuiven veel van onze landbouwgewassen en zijn onmisbaar voor de wilde bloeiende planten, maar de helft van de 360 soorten loopt sterk terug. Daarom zaaien we de bijenbermen in met bloemen die wilde bijen lekker vinden. Hoorn investeert in een groene en levendige stad voor toekomstige generaties. Daar past ook een bijenvriendelijk klimaat bij.’

Wethouder Nederpelt: Eind maart is de eerste regionale bijeenkomst geweest rond het bijenlint West Friesland. Hieraan deden de gemeenten Medemblik en Hoorn mee, net als LTO Noord, ANV Hollands Noorden, KNNV, Mak Blokweer. We moeten dit gezamenlijk aanpakken, want de nood is te hoog om het alleen te doen. Het aantal insecten daalt snel, maar ze zijn onmisbaar voor ons en voor veel vogels en andere dieren.

Het weekeinde van 21 en 22 april staat in het teken van de bijen. Het is het eerste bijentelweekeind en op zondag 22ste is het landelijke bijenzaaidag in heel Nederland.

Op 16 april lanceerde Bee Foundation een campagne voor volgende bijenoases langs het spoor op het crowdgiving platform van Triodos Foundation. Ted van den Bergh, directeur Triodos Foundation: “We werken graag samen met initiatieven als Bee Foundation. Zij weten wat wilde bijen nodig hebben en hebben de expertise om meerjarige, inheemse biotopen aan de praat te krijgen zodat het zoemende bijenoases worden. Samen maken we meer meters. Onderzoek in Duitsland laat zien dat we in de afgelopen 27 jaar meer dan 75 % van de insecten zijn kwijtgeraakt. We  kunnen niet zonder ze, dus we hebben initiatieven als dit keihard nodig.”

Iedereen kan bijdragen aan de bloeiende bijenbermen en een meter sponsoren.
Meer informatie:
Museumstoomtram: http://www.stoomtram.nl/nl/nieuws/bijenberm
Bee Foundation: www.bijenoase.nl/stoomtram
Triodos Foundation www.givethechange.nl

Photo by MICOLO J Thanx on Foter.com / CC BY

Related posts